NMM karsinnat päättyivät Suomen mestaruuteen

2017-03-07 09:53:47

Tammikuu käynnistyi heti tiukasti 1700 metrissä! Minut valittiin kilpailemaan vuoden ensimmäiseen IBU-cuppiin Martelliin Italiaan. Olosuhteet olivat haastavat, ja paljon oppia kertyikin matkalta tulevaisuuteen. Martell on korkein paikka, jossa järjestetään ampumahiihdon kansainvälisiä kilpailuja. Alppikylä tarjosi mahtavat puitteet kilpailuille eikä välipäivinä tarvinnut jäädä sisälle vuoriston tarjotessa aurinkoiset ja jylhät maisemat palauttaville lenkeille.

Jo ensimmäisen päivän yhteinen illallinen muiden joukkueiden kanssa oli ikimuistoinen, sillä paikalliset olennot krampukset tulivat esittäytymään. Luvassa oli onneksi myös hieman rauhallisempaa ohjelmaa, ja aterioista saimmekin nauttia paikallismusiikin kera.krampusimage_5_(3)

IBU-cup debyyttini sujui vallitseviin olosuhteisiin nähden siedettävästi. Hiihto kulki mukavasti vaativalla radalla ja joukkueen huolto oli onnistunut tehtävässään erinomaisesti. Ampumapenkka tuotti kuitenkin vaikeuksia kovine tuulenpuuskineen. Tuuliammunta ei kohdallani onnistunut, joten ylimääräistä hiihdettävää kertyi. Oppia kuitenkin kertyi niin penkalta kuin laskujen tiukoista mutkista. Kansainväliset kilpailustartit palvelevat varmasti myös kauden päätavoitetta – NMM kilpailuja Slovakiassa – varten erinomaisesti.

Italiasta takaisin Suomeen ja perusharjoittelun pariin, sillä kilpailukautta on jäljellä vielä liki kolme kuukautta. Seuraava startti on vuorostaan ilman asetta, hiihdon SM kilpailut Äänekoskella. Äänekoskella olen hiihtänyt ainoan hopeasompakilpailuni sijoittuen kuudenneksi. Tälläkin kertaa hiihto sujui hyvin ja viimeisen kierroksen taipumisesta huolimatta pääsin kymppisakkiin.

Tammikuun kovien starttien myötä oli helppoa lähteä hakemaan paikkaa ampumahiihdon NMM kisakoneeseen. Karsinnat käynnistyivät Hämeenlinnasta pikamatkalla. Molemmilla ammuntapaikoilla sattui yksi kauneusvirhe, mutta hiihtokunto riitti niistä huolimatta kilpailun voittoon. Sunnuntaina oli tämän talven kansallisten kilpailuiden ”trendimatka” – takaa-ajo väliaikalähdöllä. Huippusuoritus kariutui jo ensimmäiselle makuupaikalle, josta pummasin kolme kertaa. Kilpailun edetessä onnistuin kuitenkin nousemaan tasaisella suorituksella. Tuloksena pronssia tiukan kamppailun seurauksena, jonka käänsin edukseni viimeisellä 3km hiihto-osuudella.

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna oli tämän talven todellinen porkkana – koti SM kilpailut. Tuusula kokosi nuoret ympäri Suomea kamppailemaan ampumahiihdon suomenmestaruuksista. Viikonloppu oli onnistunut, sillä yhteislähdössä juhlin Suomen mestaruutta ja normaalimatkalla pronssia. Yhteislähdössä pääsin haastamaan paineensietokykyä todella, sillä kultakamppailu ratkesi vasta viimeisellä ampumapaikalla. Pystyin puhtaaseen ammuntaan, joka takasi voiton vastustajan ampuessa kaksi rinkiä. Sunnuntaina kilpailu oli todella tiukkaa normaalikilpailuksi, sillä kärkikolmikko mahtui 20 sekunnin sisään.image_1_–_kopio

image_3image_2Tammikuun kilpailurupeaman jälkeen oli hyvä huilahtaa hetki ja miettiä muita asioita. Tuusulan kunta olikin kutsunut minut jokavuotiseen urheilijoiden palkitsemistilaisuuteen Halosenniemeen. Juhlatilaisuus toimi samalla myös Suomi 100-vuotta juhlana. Tilaisuudessa tapasin myös seurakaverini ja viimeisimmän ampumahiihdon olympiamitalin saavuttaneen Ville Räikkösen. Koolla oli muitakin urheilu-uransa lopettaneita huippu-urheilijoita, joiden saavutuksista voit käydä lukemassa osoitteessa http://web.tuusula.fi/urheilusankarit/  Viimevuoden tähtihetkistä on hyvä siirtyä Vuokatin maisemiin viimeistelemään kilpailukunto kohti Slovakiaa!image_(2)

Kilpailukausi on siis edennyt hyvin ja nuorten mm-kilpailuihin voikin lähteä luottavaisin mielin. Sukset on nyt hiottu ja ase putsattu, joten on aika suunnata Vuokatin viimeistelyleiriltä kohti lentokenttää!

© 2016 - Jaakko Ranta
Yhteydenotot:

jaakkoranta@outlook.com

Toteutus:

Kotisivujen toteutuksesta ja ylläpidosta kiitos Tovarin poppoolle!

Se mukavempi digitoimisto